Afgelopen week kondigde Ajax de komst van een nieuwe hoofdtrainer aan: de Italiaan Francesco Farioli is voor 3 seizoenen vastgelegd. Hiermee is hij de eerste buitenlandse hoofdtrainer sinds Morten Olsen, die van 1997 tot 1998 onze coach was.
Na een periode van 26 jaar met louter Nederlandse trainers zou je zeggen dat dit altijd de standaard voor Ajax is geweest, maar niets is minder waar. Sterker nog, pas in 1942 stelde Ajax voor het eerst vast een Nederlandse trainer aan: Dolf van Kol.
In 1910 leefde bij het toenmalige Ajax-bestuur de ambitie om naar het hoogste niveau te promoveren. Om deze ambitie te realiseren werd onze eerste trainer aangesteld: John `Jack` Kirwan. De Ier had op dat moment net zijn indrukwekkende carrière als speler beëindigd. Hij speelde voor zowel Chelsea als Tottenham Hotspur.
In zijn eerste seizoen werd Ajax met overmacht kampioen, zonder een wedstrijd te verliezen. Na promotiewedstrijden werd een plek op het hoogste niveau veiliggesteld. Dat had niet alleen sportieve gevolgen, ook was dit het moment waarop Ajax haar gestreepte tenue verplicht moest inruilen voor een ander ontwerp omdat Sparta al met een dergelijk shirt speelde. Er werd gekozen voor het wit-rood-wit zoals we dat nog steeds kennen.
Kirwan bleef 5 jaar aan onze club verbonden en werd opgevolgd door een Brit, Jack Reynolds. Dit zou een belangrijke aanstelling voor het verloop van de geschiedenis blijken. Onder Reynolds werd er op alle fronten geprofessionaliseerd. Zo werd het aantal trainingen flink opgeschroefd, kwam er meer aandacht voor krachttraining en werd de jeugdopleiding een belangrijk speerpunt van de club. Qua tactiek legde Reynolds focus op kort combinatiespel en het gebruik van de flanken. Hiermee kunnen we overduidelijk concluderen dat Reynolds aan de wieg heeft gestaan van belangrijke elementen uit onze clubidentiteit.
Reynolds was niet alleen belangrijk qua filosofie en spel, ook qua resultaten had hij grote impact op onze geschiedenis. Onder zijn bewind veroverden wij in 1918 voor het eerst de landstitel, welke een jaar later geprolongeerd werd. Tijdens de 4 periodes waarin hij aan het roer stond won Ajax maar liefst 8 landstitels.
Prijzen werden er ook gepakt onder een andere buitenlandse trainer: Stefan Kovács. De Roemeen werd in 1971 aangesteld als opvolger van Rinus Michels, die naar FC Barcelona vertrok. Onder Michels werd vanaf 1965 de opmars ingezet richting de Europese top met als hoogtepunt het winnen van de Europacup I in 1971. Aan Kovács de taak om dit succes voort te zetten. En dat lukte op grandioze wijze. In zijn eerste seizoen won Ajax de Treble (het winnen van de landstitel, nationale beker en Europacup I in één seizoen), een prestatie dat slechts 7 andere clubs tot heden ooit is gelukt. In het seizoen erop won Ajax voor de derde keer op rij de Europacup I en werd ook de Wereldbeker en de Europese Supercup voor het eerst veroverd. In de zomer van 1973 werd noodgedwongen afscheid van Kovács genomen vanwege streng Roemeens beleid: in het communistische land mochten inwoners niet langer dan 2 jaar in het buitenland werken.
Zoals gezegd was Morten Olsen onze laatste buitenlandse hoofdtrainer. De Deen werd in 1997 aangesteld als opvolger van Louis van Gaal. Olsen stond direct voor een lastige uitdaging, want er moest een nieuw team worden gesmeed. In het kielzog van Van Gaal vertrokken verschillende spelers, waaronder Patrick Kluivert, Marc Overmars en Winston Bogarde. Daar stond tegenover dat er maar liefst 8 nieuwe spelers werden gehaald. Michael Laudrup was als wereldster een bekende naam en ook Ole Tobiasen en Dean Gorré waren bekenden uit de Eredivisie. Maar van Sunday Oliseh, Shota Arveladze, Andrzej Rudy en Benni McCarthy hadden de meeste Ajacieden nog niet gehoord.
Wonderwel vielen alle puzzelstukjes al snel op zijn plek, aan de hand van het Ajax-geraamte van het team van 1995. Van der Sar op doel, Frank de Boer en Danny Blind achterin en Jari Litmanen samen met Ronald de Boer op het middenveld. De landstitel werd op swingende wijze binnengehaald met een doelsaldo van +90 doelpunten, nog steeds een (gedeeld) record.
Na 26 jaar is het nu de beurt aan Francesco Farioli om zijn hoofdstuk in onze geschiedenis te schrijven. Buona fortuna, Francesco!