Het Amsterdamse Betondorp viert dit jaar haar 100-jarige jubileum. Het ontstaan van de wijk was een reactie op het nijpende tekort aan betaalbare woningen in Amsterdam. Om deze reden werd in 1921 besloten om in de Watergraafsmeer, op dat moment net geannexeerd door Amsterdam, een sociaal woningbouwproject te realiseren; Tuinbouw Watergraafsmeer.
Doordat er in de bouw veel beton werd gebruikt, werd de wijk in de volksmond al snel Betondorp genoemd. Er werd voor deze bouwwijze gekozen omdat bakstenen duur waren en er tegelijkertijd een tekort aan geschoolde bouwvakkers was.
Op dat moment speelde Ajax haar wedstrijden al dichtbij, in het Houten Stadion. In 1934 vond Ajax haar nieuwe thuis aan de overkant van de Middenweg, toen De Meer in gebruik werd genomen. 1934 was ook het jaar dat Bobby Haarms in Betondorp werd geboren, aan de Middenweg. Als kind droomde Haarms dan ook van een carrière bij Ajax; ,, Elke dag ging ik naar de trainingen kijken en dacht: Godverdorie, dat wil ik later ook, voetballen bij Ajax. Iets mooiers bestond niet.”
En wat een glansrijke carrière bij Ajax is het geworden. Als speler won Haarms al tweemaal de landstitel, als assistent kwam hier nog een karrenvracht aan prijzen bij. Hij is zelfs de enige Ajacied die betrokken was bij het winnen van elke Europese hoofprijs door Ajax.
Zeven van deze Europese hoofdprijzen won hij samen met een andere Betondorper, Johan Cruijff. Hij groeide op aan de Akkerstraat 32, nog steeds een bedevaartsoort voor voetballiefhebbers van over de hele wereld. Ook is er in de wijk een gedenkteken voor Cruijff, op de Brink.
Het ouderlijk huis van Cruijff wordt nog steeds verhuurd als sociale huurwoning, honderd jaar na dato nog steeds in de geest van het oude socialistische Betondorp en Cruijff als meest bekende bewoner.