Ajax’ drie sterren: Een symbool voor glorieuze overwinningen
Het logo van Ajax en de drie sterren erboven, ze zijn inmiddels niet meer los van elkaar te zien. Iedere ster staat symbool voor tien kampioenschappen. De eerste werd behaald na het tiende kampioenschap van de club in 1960, terwijl de derde in 2011 werd toegevoegd. Iedere ster heeft haar eigen, unieke verhaal en geeft de grootsheid van Ajax weer. Om de verhalen achter de drie sterren in beeld te brengen, duiken we terug in het rijke verleden van Ajax.
Na de oprichting van Ajax op 18 maart 1900 duurde het achttien jaar tot de club voor de eerste keer landskampioen werd. Dit gebeurde onder succescoach Jack Reynolds. Na het winnen van de regionale Eerste Klasse plaatsten de Amsterdammers zich voor de play-offs voor het landskampioenschap. In de finalewedstrijd won Ajax met 0-3 op bezoek bij Willem ll: De kop was eraf voor Ajax!
In 1960, 42 jaar na het eerste kampioenschap, werd Ajax voor de tiende keer in haar geschiedenis landskampioen. Hoewel het dragen van sterren op het shirt pas in het seizoen 2007/08 werd geïntroduceerd, was de eerste ster voor Ajax in principe al in 1960 gewonnen. Dat gebeurde op spectaculaire wijze. Ajax en aartsrivaal Feyenoord eindigden op hetzelfde aantal punten (50) en dus moest een beslissingswedstrijd bepalen wie zich tot landskampioen kroonde. Deze wedstrijd werd, mede door een hattrick van Wim Bleijenberg, met 5-1 gewonnen door de Amsterdammers.
Met het winnen van het kampioenschap eindigde het seizoen nog niet voor Ajax. De nummers één, twee en drie, Ajax, Feyenoord en PSV, speelden een nacompetitie voor plaatsing voor het Europese toernooi. Al voor het begin van de nacompetitie liet de UEFA weten dat ze alleen de kampioen toe zouden laten. Toch werd de nacompetitie nog gespeeld. Feyenoord won de nacompetitie en Ajax haalde slechts één punt. Feyenoord eiste dat Ajax zich terugtrok, zodat Feyenoord mee kon doen aan het Europese toernooi. De Rotterdammers beweerden dat er een onderlinge afspraak gemaakt zou zijn tussen de drie clubs. Volgens Ajax hadden deze gesprekken echter nooit plaatsgevonden en dus gingen de Amsterdammers ‘gewoon’ Europa in.
Successen over de grens
Ajax deed een stuk korter over het tweede tiental kampioenschappen. In 1982, 22 jaar na het tiende kampioenschap, werd een nieuwe mijlpaal bereikt. Met een teruggekeerde Johan Cruyff en de talentvolle Frank Rijkaard (19 jaar), Wim Kieft (19 jaar), Jesper Olsen (21 jaar) en Gerald Vanenburg (18 jaar) werden de Amsterdammers op overtuigende wijze voor de twintigste keer kampioen van Nederland.
In de kampioenswedstrijd tegen AZ (destijds AZ ‘67) kwam Ajax terug van een 0-1 achterstand en won de ploeg met 3-2, door middel van doelpunten van Dick Schoenaker, Keje Molenaar en Vanenburg. Er was wel een enorm verschil tussen het Ajax van 1982 en het Ajax van 1960. Het Ajax van 1982 was namelijk internationaal bekend inmiddels. Niet alleen kenden de Amsterdammers in Nederland grote successen. Ook in Europa was Ajax succesvol. Zo werd aan het begin van de jaren ‘70 de trilogie voltooid. In 1960 speelde Ajax nog geen prominente rol in Europese competities, maar dat veranderde drastisch in de jaren die volgden…
Op weg naar de status van een eliteclub
De Europese successen hielden aan in de jaren die volgden na 1982. In 1987 werd de Europacup II gewonnen en in 1995 won Ajax voor de vierde keer in de geschiedenis de Europacup I/Champions League. Hierna deed Ajax weer een stapje terug op het Europese toneel en moest de club het voornamelijk doen met nationale successen. Op 15 mei 2011 was het dan eindelijk zover: Ajax veroverde de derde ster.
In tegenstelling tot het tiende en twintigste kampioenschap zullen veel Ajacieden zich dit kampioenschap nog goed herinneren. In een kolkende ArenA speelde Ajax op de laatste speeldag van de Eredivisie tegen koploper FC Twente. De Amsterdammers stonden voor de wedstrijd één punt achter op de Tukkers en moesten dus winnen om zich tot landskampioen te kronen. Dat gebeurde ook: Een ontketende Siem de Jong zorgde met twee doelpunten voor een 3-1 overwinning en het dertigste kampioenschap. Commentator Ron de Rijk vroeg zich bij de 3-1 van De Jong af: “Is dit de beslissing?” Inmiddels kunnen we zeggen: Ja, Ron. Dat was inderdaad de beslissing.
Beslissingswedstrijden, dominante seizoenen en klassieke verhalen. De geschiedenis van Ajax zit er vol mee en het verhaal van de drie sterren bevat het allemaal. Het is het bewijs voor de rijke historie van Ajax. Nu zitten we in 2025 en Ajax heeft nog steeds drie sterren. Hebben de Amsterdammers nog steeds dertig landskampioenschappen? Nee, dat zijn er inmiddels al 36. Ajax is nog altijd de enige club met drie sterren in Nederland en wie weet wordt sneller dan verwacht een nieuwe stap richting de vierde ster gezet.